2010. október 27., szerda

Hollandia a könyvtárban

Szeptemberben és októberben Hollandiát látta vendégül könyvtárunk a Világ a Könyvtárban című rendezvénysorozatunk alkalmából. Talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Hollandia bemutatkozása a rendezvénysorozat egyik legszínesebb és legizgalmasabb állomása volt.
Szokásunkhoz híven közzétettük az ország irodalmához kacsolódó bibliográfiánkat, és A hónap témáját bemutató polcunkon kézbe is vehették a benne szereplő köteteket és filmeket az érdeklődők. Ehhez csatlakozott a Gondolat Kiadó könyvkiállítása is, melynek köteteiből kedvezményesen vásárolhattak olvasóink.

Családi szombat:

2010. október 9-én a népszerű Baba-mama foglalkozást követően a kicsikkel kezdődött az első holland témájú program: az ELTE néderlandisztika szakos hallgatói olvastak fel a kicsiknek a Jip & Janneke című holland meséből magyarul. A Budai Boglárka, Sümegi Róza és Marloes Thijs által felolvasott meséket érdeklődve hallgatták a gyermekek, akik Schmied Zsuzsanna gyerekkönyvtáros vezérletével a mesékhez kapcsolódó kifestőkkel foglalatosodtak, és örömmel vitték haza a Holland Nagykövetség által rendelkezésükre bocsátott, a meséhez kapcsolódó apró ajándékokat. A meseolvasás egyben első ünnepélyes állomása volt annak is, hogy könyvtárunk csatlakozott a Magyar Olvasótársaság Olvasótárs című programjához.



A könnyed gyerekprogramot egy igazán komoly és színvonalas előadás követte, Dr. Gera Judit, az ELTE Néderlandisztika Tanszékének vezetője tartott képes előadást a holland kultúráról. Az előadás első részében elsősorban a képzőművészeten keresztül mutatta be az ország kulturális sajátosságait, számos érdekességgel fűszerezve. Az előadás második részében a Gondolat Kiadó Akcentusok című sorozatot mutatta be, mely kötetei magyar nyelvű kortárs holland szépirodalmi művek. Dr. Gera Judit ismertette a kötetek szerzőit, a könyvek tartalmát, és egy-egy részletet is felolvasott belőlük, kedvcsináló gyanánt. Előadónk műfordítója is egyik-másik műnek az alábbiak közül, aki előadásával a holland kultúra számos perspektívájára mutatott rá.


A napot a Compass Egyesület előadása zárta, ahol Lechner István és Jessie Briolluet mutatott rá az új kultúrák befogadásának jellemzőire, valamint a kulturális sokk természetére. Az előadást szórakoztató és tanulságos vetítés fűszerezte, mely a különböző kultúrák jelrendszereinek különbségeire hívta fel a figyelmet.


Könyves vasárnap:

A következő napon ott folytattuk, ahol szombaton abbahagytuk. Először is díjaztuk az Ép testben az ép lélek című egész héten tartó dekázó-verseny győzteseit. Hermann Péter volt a legügyesebb, de a többieknek sem kellett szégyenkeznie. Hogy hűek legyünk a verseny elnevezéséhez, természetesen az ajándék focilabda mellé olvasnivalót is kaptak a legjobbak.


A gyermekekről sem feledkeztünk meg, a szőlővel és a szürettel kapcsolatos kézműves foglalkozáson vehettek részt a kisebbek, ahol Schmeid Zsuzsanna vezényletével természetes anyagok felhasználásával készültek az alkotások. Nagy örömünkre szolgált, hogy sokszor a családok együtt szorgoskodtak, hiszen a rendezvényeink az Országos Családi Könyvtári Napok részét is képezték, ezért örültünk, hogy valóban bizonyították programjaink azt, hogy a könyvtár ideális helyszíne a családi programoknak.


A szőlő és a szüret kapcsolódott egy korábban meghirdetett versenyünkhöz is. A kultúrák találkozása az asztalon mottót figyelembe véve a magyar bor és holland sajt köré szerveztünk egy családi receptversenyt is, ahol szőlőhöz vagy sajthoz kapcsolódó recepteket vártunk az olvasóktól emailen vagy személyesen az erre a célra készült ízléses ládikánkban, mely Frisch Tiborné kolléganőnk munkáját dicséri.


Szép számmal érkeztek a receptek, így nehéz dolga volt a zsűrinek, akinek az elnöke profi szakács volt. Végül az alábbi eredmény született: harmadik lett Keller János, receptje a sajtágyon sült tojás füstölt sajttal. Második lett László Zoltánné, aki a sajtos csirkecomb elkészítésének a fortélyait küldte be. A fődíjat Dr. Bán Ákosné nyerte meg, és hogy kétség sem fért elsőségéhez, az is bizonyítja, hogy holtversenyben nyert két receptje, a sajtos sertéskarajé, valamint a töltött malaga-szőlőé. A nyertesek könyvjutalomban részesültek, melyet Kiss Balázs adott át számukra, az első helyezett pedig a Pincekulcs Borkereskedés jóvoltából egy palack kézműves bort is elnyert, amit személyesen Darvas Péter tulajdonostól vehetett át.


Ugyanis nem csak beszéltünk a borokról és sajtokról, hanem meg is kóstolhattuk őket. Ezt pedig azért tehettük meg, mert a Holland Nagykövetség által biztosított ementáli, kecskesajt és diós gouda mellé Darvas Péter kiváló borokat hozott, a történeti hitelesség kedvéért a következőket Szászi Endre Szentgyörgy-hegyi Olaszrizling 2007 Badacsony, Miklóscsabi Csakazízéért Ezerjó 2008 Mór, Németh János Kékfrakos Rozé 2009 Szekszárd, Köpcös Kékfrankos „Zsíros” 2008 Csengőd, Breitenbach Lapis Furmint (késői szüretelésű) 2006 Tokaj. Mint a sorból is látható, előadónk az ország minden részéről választott egy borkülönlegességet, amelyek sajátosságai mellett a bórkóstolás és a kulturált borfogyasztás alapvető szabályait is elsajátíthatták vendégeink. Arról pedig, hogy a magyar bor és a holland sajt összeillik, mindenki maga is megbizonyosodhatott.


Persze nincsen szüreti mulatság nóta nélkül, és nincsen borozás bordalok nélkül, éppen ezért Tóth László népzenész gondoskodott arról, hogy most se legyen ez másképp. Az előadás szüneteiben magyar bordalokat énekelt és kísért citerán.


Felfedező kedd:

Rendezvénysorozatunk 2010. október 19-én folytatódott, amikor is a Nagy László Gimnázium, valamint a Stromfeld Aurél Általános Iskola diákjai töltötték meg a kézikönyvtári részt. Cseppet sem túlzás a megtöltötték szó, hiszen kilencven diák és tanáraik összpontosították figyelmüket másfél óra erejéig Hollandiára. Érdemes volt, hiszen a könyvtárvezető köszöntője után Leo Linscheer a nagykövetség Sajtó- és Kulturális Osztályának osztályvezetője beszélt az ország történelméről és a holland-magyar kapcsolatokról, melyet Zech Gábor, a követség munkatársa tolmácsolt a magyar hallgatóságnak.


Ezt követte Antal Zsófia egyetemista előadása, aki gyermekkorában is élt Hollandiában, valamint a közelmúltban is hosszabb időt töltött Amszterdamban, mint Erasmus-ösztöndíjas. Ő elsősorban személyes élményein keresztül, színes előadásban mutatta be az országot a hallgatóságnak.



Ahogy az minden országnál lenni szokott, a kvíz most sem maradhatott el. Kiss Balázs tett fel tizenöt Hollandiához kapcsolódó kérdést, amelyet a diákok egyénileg válaszoltak meg. Az első három helyezett természetesen jutalomban részesült.



Beszélgető péntek:

A Holland bemutatkozás záró programjára október 22-én, péntek délután került sor. Három szerzőt vártunk a könyvtárba, a már csaknem húsz éve hazánkban élő Runa Hellingát, a szintén hazánkban élő Jaap Scholtent, valamint a holland kultúra és irodalom területén szaktekintélynek számító Bérczes Tibort. A könyvtár részéről Kiss Balázs köszöntötte a vendégeket, majd egy oldott hangulatú beszélgetés, amolyan rendhagyó könyvbemutató vette kezdetét. Az oldott hangulatról gondoskodott, hogy a már ismert holland sajtok mellé ismét került magyar bor, ezúttal egri Furmint, etyeki Irsai Olivér, szekszárdi Kékfrankos és badacsonyi Cuvée. Bérczes Tibor kérdezte Jaap Scholtent, aki a Jó itt nekem?! című könyvét mutatta be. Azonban ez nem volt egy szokásos könyvbemutató, talán többet kérdezett a szerző a közönségtől, mint fordítva, így egy nagyon izgalmas beszélgetés kerekedett, majd dedikálással ért véget.


Rövid szünet után Bérczes Tibor és Runa Hellinga könyvei kerültek terítékre, azonban ugyanolyan légkörben, ahogy Jaap Scholten előadása befejeződött. Talán egy baráti beszélgetés volt ez inkább, mint klasszikus könyvbemutató, ahol nagyon sokat tanultunk Hollandiáról, Magyarországról, másokról és magunkról!


Összességében tehát egy rendkívül színes programon vagyunk túl, amiért külön köszönetet szeretnénk mondani a Holland Királyság Budapesti Nagykövetségének, különösen Zech Gábor és Leo Linscheer uraknak. Rajtuk kívül köszönjük minden előadónknak és vendégünknek a részvételt!



Az előadók és a vetélkedők győzteseinek díjazása az alábbi támogatókon és programokon keresztül valósult meg: Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége, Pesterzsébet Önkormányzata, Országos Családi Könyvtári Napok, TÁMOP 3.2.4-08/1/KMR - 2009 – 007 Olvasáskultúra fejlesztéséért és a digitális szakadék leküzdését támogató programok, Erzsébeti Könyvudvar
Köszönjük a támogatást!

Novemberben pedig egy újabb ország érkezik a könyvtárba!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jók voltak a vasárnapi programok, legközelebb is szívesen jövünk! :)

    K. Magdi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Magdi!

    Örülünk, hogy tetszettek a programok, reméljük a továbbiak is elnyerik tetszését!

    Üdvözlettel:

    A könyvtárosok

    VálaszTörlés