2009. május 5., kedd

Finnország a könyvtárban




2009. május 4-én hétfőn délelőtt mutatkozott be Finnország a Bíró Mihály utcai Szabó Ervin Könyvtárban. Míg egy-egy osztály könyvtári óra keretein belül a könyvtárral és annak használatával ismerkedett, addig egy másik osztály diákjai a finn kultúrával barátkoztak.
Összesen négy osztály érkezett a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskolából a programra, így összesen négy előadássorozatból állt a rendezvény.
Elsőként Kiss Balázs köszöntötte a diákokat, akiknek röviden vázolta a tervezett programot, majd bemutatta meghívott vendégeinket.
Ezt követően a Finnországból érkezett Liisi Hakaliso beszélt angol nyelven hazájáról a diákoknak, akik érdeklődve hallgatták a színes előadást. Liisi az Európai Önkéntes Szolgálat program keretein belül dolgozik Kaposváron a Compass Európai Ifjúsági Közösségért Egyesületben, előadását, pedig ugyancsak a Compass Egyesületben dolgozó Lechner Péter fordította magyarra. Egyikük sem először járt a könyvtárunkban, hisz részt vettek a tavaly októberben megrendezésre került „Egyenlő esélyt a tanulásban mindenkinek!” című szakmai konferencián is.
A középiskolások szemlátomást jó néven vették, hogy Liisi száraz adatok felsorolása helyett inkább a mindennapi élet dolgain keresztül igyekezett bemutatni hazáját, így szó esett jégkorongról, autóversenyről, rockzenéről, szórakozásról, a télapóról, persze úgy, hogy az alapvető földrajzi, történelmi, irodalmi, néprajzi és gazdasági háttér-információk is belekerültek az előadásba.
Amire érdemes is volt odafigyelni, hiszen az előadást követően tollat és papírt ragadtak a hallgatók, és egy 13+1 kérdéses totón adhattak számot Finnországgal kapcsolatos ismereteikről. Akik pedig jól akartak teljesíteni a kvízjátékban, azoknak szintén nem volt elég pusztán történelmi és földrajzi ismereteikre hagyatkozni, hanem bizony a sport, az irodalom, a könnyűzene és a népszokások témaköreiben is jól kellett válaszolniuk. Végül minden osztálynál nagy csatában, rengeteg helyes választ adva, és számos új információval gyarapodva került ki egy-egy győztes. A négy legjobban válaszoló diák pedig a dicsőségen túl annak is örülhetett, hogy Kiss Balázs a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nevében egy-egy fejenként tízezer forint értékű nyelvtanulási kupont adott át nekik, amit angol vagy német nyelvtanfolyamon használhatnak fel Budapest egyik legkedveltebb nyelviskolájában.




A vetélkedőket követően Bába Laura műfordító tartott előadást a magyar és a finn nyelv eredetéről, kapcsolatáról valamint munkáinak bemutatásán keresztül a műfordításról és a finn irodalomról is számos érdekes információt is hallhattak az érdeklődők. Kíváncsisággal forgatták ifjú vendégeink a Laura által fordított, valamint más, finn írók tollából íródott köteteket, amiket olykor egyéb érdekes, színes, és esetenként illatos tárgyak bemutatása is kísért.
Külön érdesessége volt az előadásoknak, hogy olykor Liisi Hakalisto szavalt verset anyanyelvén, megízlelendő annak hangzását, azonban nem csak finn költők verseit, hanem például az idén száz esztendeje született Radnóti Miklós – Erőltetett menet című versét is elszavalta.
Bába Laura előadása után, pedig minden osztályból egy-egy diák olvasta fel osztálytársainak a Finnországhoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.
Az előadások végeztével a hallgatók ingyenesen juthattak Finnországhoz kapcsolódó tájékoztató kiadványokhoz, amiket a Finn Nagykövetség biztosított számukra. Ezekhez a héten még minden kedves olvasónk hozzájuthat könyvtárunkban, ahol a Finnországhoz kapcsolódó életkép-kiállításunk is megtekinthető még.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése