2009. november 19., csütörtök

Németország a könyvtárban



2009. november 17-én kedden reggel kilenc órakor rendhagyó történelemórán vehettek részt a kerületi Kossuth Lajos Kéttannyelvű Gimnázium, valamint a szintén pesterzsébeti Német Nemzetiségi Gimnázium diákjai, illetve az előzetesen jelentkező olvasóink. Ennek apropóján Németország nemzeti színeibe öltözött a könyvtár, melynek kézikönyvtári részét megtöltötték vendégeink.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nevében Kiss Balázs köszöntötte a vendégeket, melyben ismertette a programsorozatot, illetve Németország bemutatkozását a könyvtárban. Őt Dorothee Janetzke-Wenzel, Németország magyarországi nagykövetasszonya követte, aki hivatalosan is megnyitotta a német napokat a könyvtárban. Beszélt a kultúrák közti párbeszédek fontosságáról, a megemlékezésekről, méltatta Magyarország szerepét az újraegyesítési folyamatokban. Bátorította a fiatalokat, hogy ismerjenek meg minél több nyelvet és kultúrát, szerezzenek tapasztalatokat más országokban is, és amikor a generációjuk átveszi a vezető szerepet, használják jól az Európai Uniót, használják abban a szellemben, amiért életre lett hívva: Európa népeinek közös boldogulására. A németül tartott megnyitót tolmács fordította magyar nyelvre is, azonban a vendégek döntő többsége szemlátomást kitűnően beszélt németül. Az előadás során kiderült, hogy a Kossuth Gimnázium diákjai közül néhány jelenlévő részt vett Berlinben a központi ünnepségen, és az iskola diákjai által festett dominó az egyike volt azoknak a köveknek, melyek a falat szimbolizálták, és az ünnepségen ledöntötték azt. A kint járt diákok rövid élménybeszámolót tartottak a kinti tapasztalataikról.
Az előadásokat Dr. Balló István PhD. Nyugalmazott ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze folytatta, aki számos személyes élménnyel fűszerezve felvázolta a vasfüggöny kialakulásának előzményét, annak szerepét, és útját a lebontásáig, sőt azon is túl. A történész igyekezett a hallgatóságnak a történelmi mérföldkövek közti események ok-okozatát bemutatni politikai és katonai szempontból. A bő másfél órás rendezvényt követően a nagykövetség részéről Matthias Gruber Úr német kulturális és oktatási referens, a könyvtár részéről, pedig Kiss Balázs köszönte meg az érdeklődőknek a részvételt. Mindketten hangsúlyozták a kétoldalú kulturális kapcsolatok fontosságát, és beszéltek a könyvtár szerepéről ezekben a kapcsolatokban.




Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Budapesti Német Nagykövetség jóvoltából az év végéig kiállítás tekinthető meg a könyvtárban a német újraegyesítés témájában A békés forradalomtól a német egységig címmel, valamint számos színvonalas szóróanyagot biztosítottak olvasóink számára Németországról, melyek az év végéig ingyenesen hozzáférhetőek a könyvtárunkban. Mi magunk külön polcra helyeztünk ki egy ajánlót a német témájú dokumentumaink közül.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése