2009. november 12., csütörtök

A békés forradalomtól a német egységig - Kiállítás


Könyvtárunkban ezúttal Németország mutatkozik be. Németország újraegyesítését (Deutsche Wiedervereinigung) 1990. október 3-án deklarálták, amikor is a keleti területek (NDK) csatlakoztak a nyugatiakhoz (NSZK), azonban a folyamatok elindulásának szimbólikus időpontja: 1989. november 9. A bemutatkozás az újraegyesítés 20. évfordulója alkalmából a két évtizeddel ezelőtti eseményekre helyezi a hangsúlyt.





Az első keletnémet szabad választások (1990. március 18.) után a két német állam tárgyalásainak eredményeként megszületett az "egyesítési szerződés" (Einigungsvertrag). Eközben a két német állam a Németország II. világháborút követő felosztásában szerepet játszó egykori megszálló hatalmakkal (Nagy-Britannia, Franciaország, az USA és a Szovjetunió) is aláírt egy szerződést ("kettő plusz négy" szerződés, Zwei-plus-Vier-Vertrag), amely garantálta az új állam függetlenségét. Az újraegyesített Németország tagja maradt az Európai Közösségnek (a későbbi EU), illetve a NATO-nak. Még ma is folyik a vita arról, hogy az 1990-ben Németországot egyesítették vagy újraegyesítették. Egyesek szerint az "egyesítés" kifejezés 1871-re vonatkozik, amikor kikiáltották a Német Birodalom létrejöttét.

Jogi szempontból az NDK szűnt meg, az egységes ország az NSZK jogutódja: hivatalos neve Bundesrepublik Deutschland, jelképei, jellegzetességei is nagyrészt az egykori Nyugat-Németországéval egyeznek. A főváros ugyan Berlin lett, de volt egy tízéves átmeneti időszak, amíg a kormányzat székhelye az addigi nyugatnémet főváros, Bonn maradt. Ennek ellenére az NSZK elnevezés 1990 óta nem használatos.

A békés forradalomtól a német egységig címmel Német Nagykövetség által elkészített húsz paravánból álló kiállítás színesen és látványosan igyekszik visszaadni a húsz évvel ezelőtt történteket. Gazdag képanyaggal és gondosan összegyűjtött magyarázattal valódi történelmi sétára invitál a könyvtár falain belül. A kiállítás az év végéig tekinthető meg Pesterzsébeten.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése