2009. október 15., csütörtök

Így történt: Csehország a Könyves Vasárnapon


Túl vagyunk a Könyves Vasárnapon, ezzel a Világ a Könyvtárban című programsorozatunk eddigi legnagyobb rendezvényén is. Az esős idő szerencsére nem szegte kedvét olvasóinknak, így tíz óra előtt pár perccel már kígyózó sor várta a nyitást október 11-én. A hirtelen jött hideg időjárás ellenére egész délelőtt kihasználták olvasóink a rendkívüli ingyenes beiratkozás, DVD és CD kölcsönzés, valamint a szintén díjmentes Internet-használat lehetőségét. E mellett a csöppségek kézműves foglalkozás keretein belül készíthették el a Kisvakondot, aki egész héten vendégünk volt a könyvtárban. A szülők pedig ha úgy gondolták vásárolhattak is csemetéiknek Kisvakondos portékákat, hiszen a kiállításunk anyagát biztosító kisvakond.net a könyvtől a DVD-ig, a foglalkoztató füzettől a hűtőmágnesig, a kulcstartótótól a plüss-figurákig számos szuvenírrel várta a vakond-rajongókat.
A délutáni órákban ígértünknek megfelelően a söré volt a főszerep. A Csonka András színművész által felolvasott idézetekkel fűszerezve mutatta be Asztalos Tamás az aszódi Petőfi Múzeum igazgatója Hagymásy András Prágai kocsmakalauz című könyvét, melyet a szerző izgalmas szóbeli kiegészítései mellett „A Prága-rajongó könyvtárlátogatóknak sok szeretettel!” dedikált. Az pedig, hogy a könyvtár látogatói valóban Prága és sörrajongók, valamint értők is, az hamar kiderült, hiszen a bemutató vége tulajdonképpen egy nagy közös beszélgetéssé kerekedett, természetesen prágai kocsmai élményekről. Hogy ez így legyen, ahhoz nagyban hozzájárult a cseh sörök kóstolója, amihez a minőségi söröket a Liquid Gold Kft. biztosította vendégeink számára. A bemutató végeztével az egész héten tartó keresztrejtvény-bajnokság, és a Könyves Vasárnap Ki tud többet Csehországról? című kvízének helyes megfejtőit díjazta Csonka András, valamint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár képviseletében Kiss Balázs, akiktől a könyvtár ajándékcsomagjait vehették át a legjobbak.
Innentől zárásig valódi cseh sörözővé vált a kézikönyvtár, egy-egy pohár hideg sör mellett beszélgettek vendégeink és olvasóink Csehországról, Prágáról, irodalomról és az élet dolgairól. Délután négy órakor még reménytelennek tűnt a könyvtár bezárása, és még öt óra magasságában is a könyvtár előtt cseréltek telefonszámokat és csehországi szállás-címeket a program résztvevői.
Köszönjük Csehországnak a színes programokat, ígéretük szerint nem szakad meg a kapcsolat, így olvasóink a jövőben is számíthatnak cseh témájú könyvek bemutatójára.
Az év utolsó hónapjaiban pedig Németország fog bemutatkozni a könyvtárban, ami szintén izgalmasnak ígérkezik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése