2009. október 5., hétfő

Kisvakond a könyvtárban


Kisvakond (csehül Krtek vagy Krteček) egy kitalált szereplő, egy rajzfilmfigura, a Kisvakond csehszlovák rajzfilm sorozat főhőse. Megalkotója Zdeněk Miler cseh rajzfilmkészítő, a Barrandov stúdió egyik munkatársa.

Az akkor 33 éves rajzoló-animátor 1954 őszén kapta a feladatot, hogy tervezzen meg oktató és nevelő célzatú filmeket gyermekek számára. Az elképzelhető kérdések között felsorolták a textilipart és a ruhagyártást. Miler nem akart szokványos propagandafilmet készíteni. Véleménye szerint jobb megoldás, hogy ha egy szerethető karakter kalandjai során ismerik meg a gyerekek a gyártási folyamatokat. Komolyan megküzdött a feladattal, alkotói válságából egy mára legendássá vált botlás segítette ki. Miler egy alkonyi séta alkalmával megbotlott egy vakondtúrásban – így született meg Kisvakond ötlete. Kisvakond 1956-ban indult útjára, a helyes főhős sok kelet-európai országban hamar óriási népszerűségre tett szert, úgy mint Németországban, Ausztriában és Kínában is.

A népszerűsége mára sem csökkent, így az idén 53 éves, de örökifjú Kisvakond még mindig a gyerekek nagy kedvence hazánkban is. Épp ezért külön öröm, hogy vendégül láthatjuk könyvtárunkban, ahol láthatjuk a történeteiből jól ismert híres autóját és nadrágját is, valamint, hogy ne unatkozzon barátai is elkísérték hozzánk. Ígérete szerint az október 11-i Könyves Vasárnapi programjáig marad nálunk, ahol a vakondok vakondokja, a 120 centiméteres óriási Kisvakond, már alig várja, hogy megöleljék egy közös fotó erejéig apró kis olvasóink. De lehet színezni, és papírból saját vakondot is készíteni a délelőtt folyamán. Ráadásul aznap jelen lesz a helyszínen a Kisvakond.net, akik mindenféle kisvakondos kérdésre szívesen válaszolnak, sőt meg is lehet náluk vásárolni a kiállítás minden darabját a legkisebb kifestőtől az óriás Kisvakondig!

Szóval egész héten, de különösen vasárnap mindenkit szeretettel vár a könyvtárban a Kisvakond!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése