2009. október 5., hétfő

Cseh (s)örömünnep a könyvtárban!

Ahogy arról beszámoltunk, az október 11-i könyves vasárnap délutáni programja a sörről, a cseh sörről fog szólni!

Ennek keretén belül mutatkoznak be a témát körbejáró könyvek szerzői, valamint lesz felolvasás a cseh irodalom remekeiből. A részletes program elérhető itt! Itt kiderül az is, hogy a kulturális programok szerves részeként lehetőség lesz megkóstolni a híres cseh söröket is!

A kóstoló alkalmával a két talán leghíresebb cseh sörmárka, a Budweiser és a Krušovice fognak bemutatkozni a Liquid Gold Kft, a tradicionális sörök importőre jóvoltából! Ismerjük meg közelebbről ezek történetét, sajátosságait:


Budweiser Budvar


Csehországban már emberemlékezet óta jó sört fõznek. Ceské Budejovice (német nevén Budweis) alapításakor 1256-ban, II. Premsyl Otokar király nem feledkezett meg a sörfõzési jogot is adományozni a városnak. A következõ évszázadok folyamán a Budweiser sör olyan híressé vált, hogy mind a császári, mind a királyi udvar az állandói megrendelõi közé tartozott. A Budweiser Budvar egy tipikus délcsehországi sör, mely különösen kimagaslik arany színével, kissé édes és kellemesen kesernyés ízvilágával. Különlegessége a cseh malátából , finom zateci komlóból és a 300 méter artézi forrásból származó kristálytiszta vízbõl álló tökéletes harmónia. A hagyományos láger mellett ínyencek kedvére ajánljuk a 7,2 % alkoholtartalmú SUPER STRONG változatot. Még a leglelkesebb sörfogyasztók sem biztos. hogy tudják, milyen kiemelt helyet foglal el Csehország a sörfozõ nációk között. Csehország a régen Bohémiának nevezett ország területén jött létre. Azon a területen, amelyet a mai napig Bohémia néven emlegetnek, található a cseh fováros Prága, és a két kiemelkedõ sörváros, Plzen és a korábbi Budweis, mai nevén Ceské Budejovice. A sörrel kapcsolatos elsõ feljegyzések a mai Csehország területén már a IX. századból származnak. Az írások tanulsága szerint már ekkor termesztették a híres žateci komlót, amit minden bizonnyal sörfozéshez használtak fel. Az elsõ dokumentum. amelyben muködõ serfõzdét írnak le 1118-as keltezésû. A késõbbiekben királyi adománylevelekben követhetjük nyomát a serfõzésnek, ugyanis az királyi monopólium volt a középkori Csehországban. Ezekbõl tudhatjuk meg, hogy a ma is leghíresebb cseh sörfozõvárosok – Plzen, Ceské Budejovice – már az 1200-as években rendelkeztek sörfõzési joggal. Amikor II. Premysl Ottokar király 1265-ben megalapította Ceské Budejovicét, egyéb városi jogok mellett a városi serfozést is engedélyezte.
A következo évszázadok során a város serfõzdéiben készülõ kiváló minõségû sörök olyan hírnevet szereztek, hogy messzi királyi és hercegi udvarokba is ezt szállították. I.Ferdinánd király is a budejovicei sör híve lehetett: a legjobb budejovicei serfozõ mestert - a városi tanács tiltakozása ellenére – az ausburgi császári udvar serfõzdéjébe rendelte, hogy tudását ott kamatoztathassa és a császári család is a legfinomabb sört kortyolgathassa. A budweisi – ez Budejovice német neve – sör növekvõ hírneve megteremtette az igényt egy új, nagy kapacitású sörgyár létrehozására. A budejovicei részvénysörgyárban 1895. október 7-én indult el a termelés. A következõ év szeptemberének végéig 51 ezer hektoliter sör hagyta el a gyárat. Az évszázados tradíciójú budejovicei gyárban az elsõ sörfozomester, Antonín Holacek odaadó munkájának köszönhetõen megszületett az eltéveszthetetlenül finom, jellegzetesen bohém sör a Budejovický Budvar.
A különleges dél-cseh maláta. a híres žateci komló, a kristálytiszta forrásvíz, a cseh serfõzõmesterek évszázados tudása – minderre szükség volt, hogy megszülessen a XX századi Európa egyik leghíresebb sörmárkája. Ma a Ceské Budejovicében fõzött legismertebb sör a Budweiser Budvar. Termelõi szeretik úgy hívni, hogy „Az eredeti Budweiser”. A budejovicei Budvar méltán világhírû: sörversenyeken szerzett kitüntetései és hûséges fogyasztótábora a biztosíték, hogy a sörgyárban fõzött italt az utolsó cseppig eladják. Budweis városában már jóval azelõtt fõztek sört, hogy az amerikai termelõk kölcsönvették volna a nevet. A Budvar névhasználatában csak egy a bökkenő: ez a sörfőzde csak 1895-ben kezdte meg muködését. Addigra azonban az amerikai Anheuser-Busch sörház már használta a Budweiser nevet. Tekintettel arra. hogy az amerikai hazai piac az egyik legnagyobb a világon, az amerikai Budweiser a legnépszerűbb és legnagyobb forgalmat elkönyvelõ sörmárka lett. Jelmondata: „...A sörök királya”. A két vállalat a múltban több megállapodást kötött egymással a márkanév használatáról. Az elmúlt években azonban a forgalmazás terjedésével számos jogi vita keletkezett. A nagy amerikai mammutvállalat próbálta bekebelezni kis cseh vetélytársát, de az nem hagyta magát és sorra nyeri a pereket a világ országaiban ellene.

Krušovice

A Krusovice Királyi Sörgyár egyike a Cseh Köztársaság legrégebbi sörgyárainak. A sörgyárat 1517-ben alapították, amikor a Svatováclavská Szerződés engedélyezte az arisztokráciának, hogy saját birtokain sört főzzön. Ekkor történt, hogy a násile-i Jiří Birka Krušovice-ben megörökölt egy ilyen jellegű birtokot.

A Rakovnik-közeli járásban már volt egy sörfőzdével rendelkező háza, ahol jófajta sört főztek és – ahogy a legendák mesélik – az emberek egész nap és egész éjjel ittak és ettek a házánál. Rakovnik néhány lakója azonban nem vette jó néven a kicsapongó életstílust, ezért a násile-i Jiří Birka Krušovice határain kívül, attól egy mérföldre kezdte meg a sörcsapolást.

A sörgyár alapítói okiratának másolata a Malátacsíráztató eredeti épületében az egyik lakosztály falát díszíti. A dokumentumon az 1581-es év szerepel. A násile-i Jiří Birka 1581-ben felajánlotta megvételre a sörgyárat II. Rudolf császárnak. Az ebben az időben készült Vagyonlistán azt olvashatjuk, hogy „a 17 városi és a szántóföld közelében található erőd jól megépített, a sörfőző üst kőből készült, így főzésre akár azonnal alkalmas”.

Két évvel később a császár megvásárolta a sörgyárat, amely így a Křivoklát birtok része lett. Őfelsége egyre jobban megszerette a Krušovice sört, és mindig személyesen győződött meg arról, hogy a sörgyár megkapja a minőségi alapanyagokat – a termelés pedig folyamatosan növekedett. Annak ellenére, hogy a 30 éves háború alatt a zsoldosok lerombolták és részben fel is égették a gyárat, a sörfőzést mindig gyorsan sikerült újraindítani.
1685-ben A.J.Valdštejn vásárolta meg a Krušovice farmot a cseh koronától és komoly felújítási munkákat végeztetett az ingatlanon. 1731-ben bekövetkezett halála után lánya, Marie vette át a teljes birtok irányítását, azok után, hogy hozományként megkapta a Furstenberk családba való bekerüléssel. A sörgyáron további felújítási munkákat végeztek. A Furstenberk család jóvoltából az elkövetkezendő 200 évben a gyárat a legmodernebb berendezésekkel szerelték fel. A sörgyár 1945-ig tartozott a családhoz, majd sok más társához hasonlóan államosított vállalat lett.

A gyártás éves szinten elérte a negyedmillió hektolitert. A sör nagy részét azonban Rakovnik, Kladno és Slaný közelében fogyasztották, így máshol nem igazán ismerték. 1991-ben a Krušovice Sörgyárat reprivatizálták, megtörve a szövetséget a Központi Cseh Sörgyárakkal és a Velké Popovice Állami Vállalattal.

1993-ban a sörgyárat véglegesen privatizálták, része lett a Dr. Oetker multinacionális konszernnek és nagy átalakításon ment át. A nagyméretű tartályok, új palackozó gépsorok, hordók és üstök, a magas hatásfokú víztisztítók és a modern új sörfőző felszerelés kiemelte a sörgyárat a helyi ismertségből és a Cseh Köztársaság egyik vezető márkájává tette. 1997-ben először lépte át a sörértékesítés az 1 millió hektoliteres határt.

Az ősi receptet az idők során a Krušovice Sörmesterek generációi továbbfejlesztették, és tudásukat elegyítve a mai legmodernebb technológiával elérték, hogy a termék magas minőségi színvonalat érjen el. Csehországban a Královský Krušovice a sörgyártásban az ötödik helyet foglalja el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése