2009. október 15., csütörtök

A Kínai Kulturális Minisztérium könyvadományának ünnepélyes átadása a Központi Könyvtárban


A Kínai Kulturális Minisztérium országuk kultúráját bemutató könyvadománnyal gazdagítja a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár állományát. A könyvadomány ünnepélyes átadására 2009. október 13-án, kedden 10.30 órakor került sor a Központi Könyvtár Böngészdéjében.

Ez a könyvátadó ünnepség szerves része az intézmény azon törekvésének, hogy a könyvtár dokumentumai minél jobban és szélesebb kitekintéssel reprezentálják a világ nemzeteit és mutassák be azok kultúráját. Évek óta eredményesen együttműködik a hazánkban jelenlevő külföldi kulturális intézményekkel, a Magyarországra akkreditált külföldi külképviseletekkel, aminek bizonyítéka a számos közös program, rendezvény, konferencia és kiállítás.

A most átadásra került kínai dokumentumok egy olyan távoli ázsiai ország megismerését segítik, amelyről mind az általános és mind a specifikus ismereteink még mindig elég hiányosak. A 631 db dokumentum között könyveket, oktatócsomagokat, CD-ROM-okat egyaránt megtalálhatunk. Témájukat tekintve a könyvek igen változatosak, bemutatják Kína kultúráját, történetét, természeti szépségeit, tradicionális festészetét, zenei hagyományát ugyanúgy, mint a pekingi olimpiát vagy a népszerű sportot, a kung fut.

Az útikönyvek részben egész Kínáról adnak áttekintést, részben egy-egy város, mint például Peking szépségeit mutatják be. Kínához kapcsolódó tudományos felfedezésekről, a papírgyártás különlegességeiről, a hetvenes években feltárt kínai agyagkatonákról, a kínai szakácsművészetről, evőpálcikákról, a teázási szokásokról is többet megtudhatunk az adományozott művekből. A kínai nyelvet tanulókat a nyelvi oktatócsomagok és nyelvkönyvek segítik.

A könyvtár 1998 óta gyűjt és rendelkezik kínai anyaggal, amely a Kőbányai Könyvtárában található. A főként szépirodalmi és ismeretterjesztő könyvből, valamint periodikából álló gyűjtemény itteni elhelyezése nem véletlen, mert ez az a városrész, ahol a legnagyobb számban élnek kínaiak. Az itt megtalálható dokumentumok csak ízelítőt adhatnak a gazdag kínai kultúráról, aminek bővítéséhez a jelen ajándékkönyvek is hozzájárulnak. A tapasztalatok alapján az látható, hogy a kínai közösség tagjai szívesen keresik fel a könyvtárat és aktív olvasók.

A könyveket a hazánkban tartózkodó Öex. Wang Wen Zhang, a Kínai Népköztársaság kulturális miniszterhelyettese adta át, aki a Kínai Kulturális Fesztivál alkalmából érkezett a fővárosba. Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Mérey Zsolt, Budapest Főváros Önkormányzatának Főpolgármesteri Hivatala Nemzetközi Kapcsolatok Irodájának vezetője és dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója.


További információ:
Dr. Dankó Éva
Tel: 411-5049
E-mail: edanko@fszek.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése