2010. szeptember 29., szerda

Jó itt nekem?!

Jaap Scholten a kilencvenes évek óta Magyarországon él, úgy ahogy régen tették a tehetősebbek, télen a nagyvárosban, nyáron vidéken, esetünkben Budapesten és a somogyi Széplakon. A hazájában is ismert és elismert publicista először a NRC Handelsblad című holland lapnak számolt be itteni élményeiről, majd ezen írásit összefoglalva 2009-ben jelent meg a százkilencven oldalas kötet a Gondolat kiadásában, Bérczes Tibor fordításában Jó itt nekem?! címmel. Az írón érezni, hogy más kultúrából jött, de azt is érezni, hogy kötődik hozzánk. Ha kritizál, nem bántani akar, csak felhívja a figyelmet a hibákra, ha dicsér, akkor nem hízeleg, hanem őszintén lelkesedik. 2010. október 22-én pénteken mind a szerző, mind a fordító ellátogat könyvtárunkba.



(Fotó: www.konyves.blog.hu)


Kedvcsinálóként idézet a kötetből:

„Mert nekem itt nagyon tetszik” - vagy valami hasonló ostobaságot szoktam válaszolni, és esetleg még összezagyválok valamit a természetről meg a nagy szabad térről, de mondhatok én, amit akarok, úgysem sikerül megnyugtató választ adni. És igazából saját magam sem tudom pontosan, hisz a válasz ezer dolog vegyülékéből áll össze: a szemkápráztató természetből, a házak lenyűgöző méreteiből, a más ritmusból, a magyarok régimódi illemtudásából, a pirulás és nevetés nélkül adott kézcsókokból, a kanyargó utakból, az üres térből, a kristálykék égből, a vidéki élet érdességéből, a varázsláshoz hasonlatos nyelvből, az Európa ezen sarkában tapasztalható mágiából, a most zajló átalakulási korszakból, a szabályozatlanságából (hogy az erdélyi erdők szélén nincs ott a tábla, hogy kutyát csak pórázon szabad sétáltatni, viszont az ott van, hogy a patakban tilos autót mosni és a fákat sem szabad kivágni), a váratlanból, az érthetetlenből, a szecessziós kerítésekből, a Lechner-épületeken lévő mázas cserepekből, a vakolaton lévő golyónyomokból, a Duna széles sodrásából, a Lánchídból, abból, ahogy a város, mint Los Angeles John Fante lábainál, ezernyi fénnyel ragyog a lábam alatt, Trianon szomorúságából, a fürdőszobák megkopott márványburkolatából, Nádas, Márai, Krúdy és Kosztolányi írásaiból, a közép-európai mélabúból, abból, ahogy itt az emberek nem zavartatják magukat, és szinte vedelik az alkoholt, a lovaskocsikból, a kacsázva járó kövér cigányasszonyokból, a tűzifa és a barnaszén szagából, a háromfogú falusiakból, az utak szélén kószáló kutyákból, a medvék és farkasok keleti közelségéből, a saját kertben termett paradicsom ízéből, a kívülállóság adta szabadságból, Márta főztjéből, abból, hogy innen hiányzik a Hollandiát uraló merevség, kisszerűség és egyenlősdi.

De ha én ezeket az érveket mind elsorolnám egy magyarnak, csak nézne rám zavarodottan, barátságosan bólogatna, magában pedig azt gondolná, hogy kiegyensúlyozott magatartásom ellenére biztos, hogy megszállott vagy szökésben lévő bűnöző vagyok. Hisz hogy hagyhatja el valaki önszántából a paradicsomot?"

Jaap Scholten
(Fotó: nlpvf.nl)

Jaap Scholten és Bérczes Tibor mellett Runa Hellinga újságírónő is vendégünk lesz, a délután során.


A rendezvény ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése