2010. szeptember 20., hétfő

Magyar bor, holland sajt – Receptverseny

Sokan, sokat beszélnek a kultúrák találkozásáról, az élet számos területén. Van azonban egy olyan hely minden háztartásban, ahol bizonyosan találkoznak a kultúrák, ez pedig a konyha! A korábbi évszázadokban, évezredekben egy-egy nemzet gasztronómiai szokásait nagyon behatárolták az országok természeti adottságai. Nem feledjük, a régi korokban mind a szállítás, mind a tartósítás bonyolultabb volt, mind napjainkban, így őseink azt ették és itták, amit könnyen felleltek, vagy meg tudtak termelni, el tudtak készíteni a közvetlen környezetükben. Ezért épül a nemzeti konyha tengeri országokban a halfélékre, nagy síkságok konyhája gabonafélékre, lábasjószágok húsára vagy zöldségekre, a hegyvidékeké, erdőségeké vadhúsra vagy épp tejtermékekre. Ezért van az is, hogy a napsütötte lankás országokban borral koccintottak századokon keresztül, míg a síkságokon és hegyvidékeken jellemzően sörrel vagy pálinkafélével. Persze a századok alatt a technika és a közlekedés fejlődésével változtak is ezek a trendek, gondoljunk például az eredetileg Amerikában őshonos paprikára, mely napjainkban a magyar konyha egyik legalapvetőbb élelmiszere, vagy a paradicsomra, mely nélkül az olasz konyhát el sem lehetne képzelni, pedig szintén a tengeren túlról jött. De ha nem akarunk ennyire messzire visszamenni a múltba elég, ha azt nézzük, hogy a görög és török ételek milyen népszerűek Németországban, vagy arra gondolnunk, hogy szinte alig van a világnak olyan pontja, ahol ne találnánk kínai éttermet. Így abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a hűtőszekrényünkben, konyhaszekrényünkben ott lehet minden, amit a világ számos pontján tökélyre fejlesztettek: francia kenyér, olasz sonka, brazil kávé, német sör, horvát kagyló, mexikói csili, japán hal, orosz vodka, arab fűszerek, indiai curry, argentin marhahús, belga csokoládé, ír whisky, vagy éppen a holland sajt és a magyar bor.

Bár a felsorolást hosszasan lehetne folytatni, maradjunk ez utóbbi kettőnél. Holland sajt és magyar bor! Remek párosításnak tűnik! Aki kóstolt már együtt bort és sajtot az tudja, hogy ez a páros a különleges gasztronómiai élmények egyik legcsodálatosabb tárházát kínálja. Ugyanis mind a sajtok, mind a borok nagyon különbözőek lehetnek. Mindegyikből vannak tömeg-gyártottak és igazi kézműves ritkaságok, vannak könnyed, lágy finomságok és tekintélyes, zamatos karakterek. Az sem mindegy, hogy milyen bort milyen sajtokkal kóstolunk, melyek oltják ki, és melyek erősítik meg a másik jellemző vonásait. A holland sajtkultúra és a magyar borkultúra együtt, pedig csodákat rejthet magában!

Kedves olvasóinknak számos egyéb program mellett ezt az élményt is be szeretnénk mutatni! A „Hollandia a könyvtárban” című programsorozaton belül 2010. október 10-én vasárnap magyar borokat és holland sajtokat kóstolhatnak. A részletes programról külön bejegyzésben tájékoztatjuk Önöket!


Addig is viszont versenyre invitáljuk a vállalkozó szellemű olvasókat! Várunk minden olyan receptet, amelyben vagy sajt, vagy szőlő szerepel. A recepteket az elkészült étel fényképével együtt a fszek2002@fszek.hu email-címre várjuk. A beküldött receptekről október 4-9. között lehet szavazni honlapunkon. A legjobb receptek beküldőit a bor-és sajtkóstolón díjazzuk!



(kép: www.receptvarazs.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése